Кібергрумінг: як захистити себе?

  • Автор запису:
  • Запис опубліковано:15.01.2022
  • Категорія запису:Новини
Ви зараз переглядаєте Кібергрумінг: як захистити себе?

Інтернет сьогодні є найважливішим інструментом у руках не тільки дорослих, але і дітей. Він допомагає їм навчатися, підтримувати спілкування з друзями, стежити за подіями в світі, розважатися і просто перемикатися від буденного життя з його вічними проблемами та негараздами. Однак, окрім очевидної користі, в мережі також таїться безліч загроз, з якими, на жаль, не завжди під силу впоратися дитині.

Так в рамках щорічної акції «16 днів проти насильства» у 8-Б класі Лйцею №4, класним керівником Раїсою Баландюк спільно з соціальним педагогом Оксаною Мельник проведено виховну годину на тему «Кібергрумінг: як це відбувається?».

Онлайн-грумінг, або кібергрумінг – це новий вид сексуального насильства проти дітей в інтернеті.

Суть його в тому, що шахраї реєструються в соцмережах під виглядом підлітків, втираються в довіру до їхніх однолітків з метою отримання від них інтимних фото або відео, а потім шантажують, щоб отримати ще більш відверті матеріали, гроші або змусити до особистих зустрічей в офлайні.

Від кібергрумінгу страждають тисячі дітей у всьому світі. При цьому більшість з них погоджувалися на вимоги злочинців, але ті після цього не вичерпувалися, а, навпаки, лише зростали.

ПРАВИЛА ПРОФІЛАКТИКИ ОНЛАЙН-ГРУМІНГУ ДОСИТЬ ПРОСТІ. БАТЬКИ МАЮТЬ ПОЯСНИТИ, А ДІТИ ПАМ’ЯТАТИ, ЩО В МЕРЕЖІ НЕ МОЖНА:

1. Ділитися відвертими фотографіями або відео, тому що після цього ви не контролюєте того, що може трапитися з ними в майбутньому;

2. Довіряти “близьким” відносинам без особистого спілкування, знайомства з родичами і друзями, тобто без того, щоб віртуальні друзі стали реальними;

3. Просити подібні матеріали самому, адже це також можуть використати.

Будьте обачними та бережіть себе!!!